CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, November 12, 2012

yeayyy ! da bole kawenng ~

hahahaha.. dlm hujan y lebat dkala org len syok mbute, ak plak duk sbok rjin hapdet blog .. hahaha .. ok lar tuu .. kire ak rjin wat .. hahahaha ..

post kali ni ak nk cite tentang KUSUS KAWEN y ak g 2hari lepas... hahaha .. b4 ni ak da mention sal borg sume tuu then ari sbt n ahd lpas ak settle suda~  hahaha .. g bersama bakal incik tunang sgtla ak hrp kn.. means b4 ni mmg angan2 nk g bersame n finaly ak dpt gk g bersama en jantong ! hahahaha .. like .like.like.
seriously rse semangat nk kwen tuu ade .. hahaha .. tp bile dga ceramah msg2 terdiam pk pnjg .. ptotla b4 kwen kene g amek kusus ni . byk bnde y dia rupenye .. hhuhuhu.. n the best part is en jantong amek kusus ni kat JOHO! hahaha .. bkn kat tmpt dia.. tuu y seronok xterhingga tuuu .. hehehe.. even mase ak g tuu kebyknnye sume pki cincin tunag tp ak xksh .. hahaha sbb ak pon pki cincin gk cume cincin silver jela .. hahaha .. xlame lg tukarla cincin tuu ... kn.kn.kn .. hahahaha .. ak decide amek awl sbbnye xnk nnt da nk kwne bru g amek.mls nk amek kusus2 lg.. hahaha .. lgpon estfrend ak ade sx.. hahaha .. ak sbok ngn bff ak .. cik jantong sbuk ngn tunang bff ak ni .. hahaha ...

ari sbtu stat pkul 7.30 sbb nk wt pndftrn .. mase2 smpi 2 actualy ak ade nmpk someone y muke dia seiras ex ak .. serius ak terkejot but ak wt nmpk xnmpk je mamat tuu ..haha .. then da dftr sume msok dewan scre kebetulan ak ngn bff amek brsn no 4 then dyong pon amek brsn no 4 .. msg2 hujung same hujung .. hahaha.. berjanji ke ..? harusla x.. mybe insting msg2 kot.. ceewwaaahhh! hahaha .. then bdak y ak nmpk cm muke ex ak tu sebaris jgk ngn brisan ak .. mule lar sesi skodeng mengskodeng nk tgk btol ke tuu ex ak..? hahahaha ... tgh ak skodeng2 mamat tuuu tbe2 en jantong pon menoleh tanpe ak sedari .. hahaha .. bile ak nmpk mate tros tertumpu kat en jantong .. hahaha .. tros melting tgk senyuman tuu ... sumpah rse mkin sayang kat dia.. hahahaha .. lpas tuu tros xbole fokus kat tok imam tuu .. hahaha .. then bdak y ak skodeng tuu prsn ak skodeng dia kot .. bile hbes kursus tuu ak decide g tgk dekat2.. hahaha .. actualy dr dekat lain gile.. cume dr jauh mmg sebijik .. hahaha .. ak pon tros la t bodo.. b4 tuu ak ade gk skodeng page ex ak tuu .. molek dia bercuti .. hahaha . pelanduk 2 serupa mybe .. hahahaha .. y penting ak xpnh g tgk en jantong senyum cmtu .. hahaha .. blik kusus dlm kete ak senyum jee ... hehe .. bru ak pasan bole than jgk mamat ni .. cume ak jee y xpasan .. hahaha ...

pape pon thnx to my lovly doply sbb da jage ak mase ari sbt tuu .. bole plak time tu nk kene period .. kene senggugut cm hape..sakit gile tuu...kesian tgk dia xtentu arah tgk ak sakit .. sgop g crkn pndol menstrual smte2 nk tgk ak ok ckt .. sgop mkn ckt jee tghri tuu ... thnx dear ~ hehe .. ney hargai sumer tuuu..

yeaay ! kusus tamat suda ! 
jom g jusco ! hahaha ..

senyuman mu menawan... haahaa..
melting~

hahaha ... ak da dpt sijil ni da ! hahaha.. siap ade gmbo lg ..
hehehe .. 

thnx ddear sbb amek sesame ! luv u so much la ... ahaa..

Wednesday, November 7, 2012

mate kucing ohh mate kucing..

hahahahahaha ! taw np ak wt entry tuuu .. sbbnye ak teringt ble makan buah mate kucing jek mak ak akn bising .. nk taw knp dia bising ..? sbbnye ak kalau mkn buah mate kucing ak ske gigit kulit dia like gigit buah rambutan gitu .. hahaha ... mak ak xbg sbb dia ckp racun ade ... then bile ak mkn buah anggur pon same ~ hahaha ... da byk racun da dlm bdn ak rupenye .. thnx to my mom sbb dia ak taw bnde2 tu beracun ! thnx mom! lub u so much .. heheheh...

thnx gk tuk bkl abg ipo ak sbb dia bwk mate kucing ni .. ak kalau jmp mate kucing ni ak hantuu ckt.. xtaw knp ! dont ask me why ! hahahaha .. ;)

lub them much! <3 p="p">

kusus kawen y mengejot !

holla boorra borra !  hahaha .. tbe2 kn .. actualy saje mud nk berblog nih ! hahaha .. kalau nk lawan ngn my sis setiap mlm ak update .. hahaa .. tp ak ni jnis ikut mud # ade mud bru lar nk berblog .. wwuuu .. hahaha .. 
hahaha .. oppss! ok tajuk ak tuk kali ni psl kusus kawen ! seriesly ak xaw np JOHO skunk mhl .. smpi Rm120 # xke gle tuu .. cube bygkn taun dpn or dpn or dpn lg .. agk2 bpe da ek kene byo .. haish .. kdg2 xphm gk .. haha ... kalau ak taw harge kusus kwen pon bole naek .. awl2 mase blajo lg ak amek da ! pui! .. dulu xnk amek sbb t org kate gtl nk kwen da .. hahaaha .. dat's y ler .. tp y membangktkn mrh ak tuu np negeri2 ats murah lg ek..? Rm 80 je .. yeke.? ke ak y xtgk harge .. hahaha .. nthla.. y pntg ak amek dlu da.. nk kwen da xyah pk sal kusus lg .. wawawawa~ 

alkisah kenapa ak amek ksus kwen mengejot ! ahahahaha ..
# gare2 kwn bek ak .. hahaha .. smlm g lepak umh dia ngn my mom .. then tbe2 dia tnye sal kusus kwen .. dia mgu ni .. ak ckp lar nnt2 dlm bln 12 bru g amek sbb da bincg ngn dia artu ..hahaha .. tbe2 kwn ak pon selit ckp weh amek same kteorng lar dcmpor lak ngn backup mak dia .. mmg ak xmpu nk berkate ape2 .. haha .. then my mom pon ckp amek jela..mkin lame t mkin mhl .. ak pon dok pk .. btol gk.. da alang2 nga ade kwn ni .. haha .. kwn ak pon mule menerangkn care2 nk booking cmne .. hahaha .. punyerla dia nk ak g .. hahaha .. smpi dia suh tunang dia ajar ak nk msg tu cmne .. hahahaha ..aduyai kakak .. haha .. ak pon ckp t bincg blik ngn my lobly yer .. mlm tu bincg punyer bncg dia pon msg org tuu tnye ade ksg lg or x .. org tu ckp ade .. then tros bookng for this week .. ak pon ingt setel da bnde tuu tbe2 mber ak bg link suh tgk ape y kene bwk .. ok salinan ic then gmbr pasport .. tang gmbr tuu wt ak kelamkabut .. ade ke gmbr lelaki wjib bersongkok .. bile mase plak abg ak tu nk g amek gmbo .. bncg2 esok g setel kn sumer ... y ak xbole hndle mase kusus tuu lelaki wajib pakai bj melayu .. ahaha2.. xke gile tu .. dala bj melayu da ade selai jek .. hampeh sungguh ..saba yer sayang ~ hahaha ..  so pg2 esok kene g amek gmbo dlu pki songkok .. cian dia ..slmt pmpn dia xbyk bunyi .. pening kalau x .. hahaha .. n part y xok , kteorng kene hold tuk cr brg .. xpela .. y penting ak hepy sbb dpt g kusus kawen same2 ngn dia .. termakbul gk niat ak .. hahaha .. 


#ok bnde ni tgk simple tp byk gk peraturan dia #
  
sape y xg lg tuu bek g ! sng nnt .. haha ..

Thursday, October 4, 2012

seriously ak hepy mlm ni !

hahahahaa ...  mlm ni ak hepy sbb incik jantong nk bincang psl tunang .. hehehe ...  xsgke plak .. ingt bole wt rlek2 ag ~ hahahaha .. ak pon xde nk pk sgt skunk ni .. cme nk lpaskn konvo then bru pk sal tunang tuu .. hahaha ... tp bile dia bgtaw y mak dy da kuakn dulang tuk hantaran tu ak mule terpk .. mase berlalu ngn pantas ... ok ak kene prepare sume .. cume ak wt bnde y simpple cm y ak nk ... hantran ak xnk bnde2 y brt cm handbag, minyak wangi , kasut sumer tuu ~ tunang ak ngn dy da decide 5 balas 7 .. brg2 dia - 

1- sepasang baju teuk belange
2- kek
3- sepersalinan alat solat means kain pelikat ngn songkok!
4- coklat
5- buah 
6- sireh junjung 
7- kuih tart 

ckup 7 kn .. hahaha .. settle .. jimat pon jimat .. hehehe ..pas2 ak more pade makanan .. blk tuu dyowng bole mkn .. xdela bnde2 tersmpan .. kn xmembazir tuu .. hahahaahaha ...

hantaran # haha rasie .. xbincng lg ~ ;D

now ak tgu tarikh compom dr dia n fmly .. actually kate nk cpt bulan 2 .. tp xsure 2 or 3 .. xksh la mane2 .. ikt ajeer .. huhuhuhu .. y pntg kene gtaw awl2 jgn last minit ... hah .. Ya Allah , Permudahkn lar Urusan Hamba ini .. Amin ..

Monday, October 1, 2012

hehehe ! starting lg ak da menyengih .. so mesti taw ak dlm ambang bahagia.. hahaha. alhamdullh .. syukur pade mu ya Allah ! hehehehe .. ok mgu lpas ak d gtaw y ak kene tman si dia blik kulim kn .. hehehe .. jmt mlm tu gerak g bustin larkn bersama mak n k.ngah ku.. depa antaq kiteorg mlm tuu .. then seriously da lame sgt xnek bas jln jauh .. amek ak xbole tdo dlm bas then bdn2 ak pon sakt . dgn sejuknye .. thnx to my lalink sbb sgop bg jaket dy kat ak .. kalau x, lg lar taw nk jd hape ngn idung mule nk tersumbat .. mcm hareem .. agk lmbt bas tu bergerak ... nk dkt pkul 1 jgk bru grk dr jb , so pkul 8 bru smp kulim .. tgu punye tgu , kiteorg xpasan pon mak dia smpi da .. blik umah sarapn nasi lmak smbil borak2 ngn mak dia .. lastt2 mak dia suh rest.. ak xg rest tgk tb lak.. da kene jerit bru lari g msok blik tdoq ! hahahaha ...agk lame jgk ak terlelap ! dlm pkul 1.30 , ak tersedar n then tros g mandi n smyg  .. siap2 kate nk g kwn dy kawin kat alor setaq tp xjd sbb grk pon da lmbt .. nk g tgk kak murni bru pas dpt bby .. cumil gile n merah bdn2 dia.. compom da bsa putih melepak cm mak ngn ayah dia.. tgk je damia .. sebjik cm cine ngn  putihnye... rindu ble teringt si comel tuu ~ hehehehe.. ptg tu ptg y pling ak risau sbb nenek dy dr pneng mau mai .. kusut2 .. hahaha .. dgr si dia bercerita agk seram nk jmp tp ble da jmp.. ak senang n selesa ngn nenek dy.. sebijik cm nenek ak jgk .. alhmdlh ! ak dpt menyesuaikn diri dlm keluarga dia .. insyallah bile dia jd pemimpin ku , xrse kekok n rse selese bersame mereka ! .. cme ak agk segan ngn ayahnye . hehe .. blom bse lg .insyallah nnt bse lar tuu ~

b4 tuu ade gdh manje ckt ngn dia.. then ble da smpi ak bru phm ape y dia cbe smpikn .. ak mule rse bertolk ansur tuk mjlis ak t ..xpela.. ak xksh .. mane2 pon .. kesian jgk tgk kelam kabut mak dia nk wt sume .. tp pg tu bile kua blik dok lepak dpor ngn mak n nenek dia , tbe2 mak da ckp mjlis tu nk dcptkn . nenek suh jln cpt ckt .. kalau bole b4 mjlis kakak dia .. terkejot berok ak *  hah .. tergaru2 ak even xgtl pon pale ak .. ak senyum jela.. xmampu nk ckp ape .. cume kene bincang blik ngn si dia ..saye ikot saje makcik * xksh mane2 .. byk bnde y xbincg lg actually .. ngn my mom pon xbincg sgt2..  just bgtaw cmtu jek sbb kiteorng xde kate ptus lg .. si dia nk kene bncg ngn kakak2 dia .. ak pule ..? blank ** hahaha .. tgk ler lpas konvo ni bru bincg blk .. hahaha .. bru bole pk next step tu ~ tp mak da da psan ngn dia suh bli siap2 sume .. sng nnt .. ak pulak rse cm lambt lg .. wt rilek dlu ... lg sbuln ke bru r prepare .. hahaha .. glabah btol ak ni ! ak wt simple n kalau bole lg mimple . tarikh tu kene tgu dr blah lelaki ! dpt taw tarikh .. setel ak pnye blurr * hahahahahaha ..

Alhmdlh .. rezek dia .. sng nk bergerak ke sane sini .. syukur atas hikmahnye ya Allah .. cube tuk jd y terbek utk dia .. 

 sbb dia ak dpt lupekn y lalu~ thnx sayang <3 p="p">



saye sayang org dlm gmbr kat ats ni .. <3 p="p">

Thursday, September 27, 2012

ape ak nk mengarot ni !

ok .. tbe2 arini dtg angin rjin ak nk hapdet .. hahaha ~ smbil2 nga survey homestay tuk family ak .. pening jgk pale ak ni nk booking homestay .. hahahaha.. tp ak hepy sbb sume fmly ak dtg tuk mjlis ak tuu .. hehehe.. seronok xterhingge rsenye .. insyallah ak pk2 mcm nk smbg stdy lg ~ hhihihihihi .. tgk dlu keadaan cmne .. kalau dberi keizinan .. hehehe ..  bj pon da hantar kat tukang jait.. tgu jela bju ak tu jd hape.. lgpn ak xksh ngn bj tuu sbb bkn ak ske pon .. ak plih sbb nk konvo pnye psl.. kalau x jgn hrp ak nk plih kaler oren... eeuuu~ hahahaha ... mgu ni ak agk bz n mgu seterusnye .. esok kalau jd , tmn si dia blik kulim .. haiyoo ~ serem banget deh .. ade nneknye pule.. cmne ni .. ak ni dala segan lg ngn fmly dy .. dala sorg2 plak .. rse cm nk suh org len gnti tmpt ak.. ade sesape nk tmnkn dia..?  agogogo !  


last week jenjalan ngn dia .. hurm seronok sesangat ... but feel guilty .. hahaha .. adela sbb2nye .. ok ak pk2 kteorng ni sbnrnye HARUS ade ikatan .. da selalu sgt kesane kemari .. my mom pon ckp suh tunang awl .. haish .. pening pale.. kalau bole bln 12 .. tp kakak si dia pon tunang gak dlm akhr bln 11 tuu .. xke kelam kabut nnt mak dia .. cmne tuu .. haish .. tgk ler dlu cmne ... kiterog pk an blk ! .. 

i luv him too much ! 

Friday, September 21, 2012

ffpppwwitt !

holla .. ak rse cm 1 bulan ak update 1 jek.. hahaha. psl raye pun ak xupdate.. mls deh .. lgpon keadaan line tenet y kureng memberangsangkn n kebz an membantu mak ak wt business . tu y wt ak rse xde mud nk hadap blog ni .. hehehehe .. that's y ler blog ak bnde y same jek .. arini ak rse nk hapdet.. hahaha.. smbil nk tgu ikan berenang2 dlm kuali tuu ak amek mase ni tuk hapdet jp.. hihihihi.. dlm keadaan cuace y pns n terik ni .. kalau silap ckt mau nk meradangnye .. hahahaha .. ok ler bnyer bnde ak nk ngomel2 ni ..

firstly ak ngomel n komplen sal konvo ak y akn dtg ni ... menci ler .. ade ker peraturan baru dia seragamkn tudung then xdpt pki topi grad plak tuu .. untung ler bdak2 taun lpas dpt pki .. menci2.. sbbnye kptm da de bdk degree .. hanye degree saje y dberi kelonggaran tuk pki bj ape n kaler ape ! its not fair ok .. n y rse cm nk smbg degree plak ni .. punye lar ak runsing , ak xdpt tdo mlm td smpi pkul 5 pagi ..  haish .. cbe lar dy plih kaler len slaian OREN!  ak xdpt imagne kn rupe ak pki kaler oren .. hayooo .. lg 2 mgu je kot nk cr sumer tuu .. da molek2 ak siapkn baju ak kaler kuning .. menci2 .. xdpt nk pki bj tuu taw .. tp nk kombo punye psl .. hurm tekad jgk ler ak pki oren tuu ... tgk jelaa rupe ak cmne nnt .. haish .. tula dlu dok gelak an org skunk ak y kene .. mcm hanceng btol .. hahahaha ..

second ak nk ngomel sal someone y ak rse kureng daya sensitive dia kat ak .. cmne ek nk ckp .. kang kalau ckp lebih2 majuk .. haish .. payoh2 .. nk xnk ak senyapkn jela ape y ak rse .. kdg2 ble byk sgt bnde terpendam , ak rse cm nk bwk diri g pantai nges sorg2 .. sbb tu ak suke laut ~ laut bole bg ak kedamaian .. tenang .. maklom ler blkg umh ade laut .. hahaha. kdg2 ak terpakse senyum n gelak ketwa ngn dia.. tp dlm mase y same ak sdh .. pling sdh ble dia lupe sume bnde y ak suke. bahkn dia xyakin ngn jwpn n dia cme taw memaksa ak tuk bercakap.. kdg2 ak xske org pkse ak .. ak nk org tu phm cara ak n kehendak ak .. ak xpnh merenget tuk mtk bnde y mewah .. sekadar k.syg dia .. tp ak taw sumer tuu dia xperasan y dia mule abaikn ak n perasaan ak.. lame ak memendam .. bile da tros terang ngn dia, ingtkn bnde n settle da.. same jgk.. cme ak terkilan bnde y ak plan bek ,  ade je y xjd ~  xpela .. ak xde kuase V.E.T.O kat dia pon.. terpulang lar .. ikot lar keputusan dia.. ak hanye mampu mendengar n jd peneman y setia .. pendapat y ak berikn xdambil peduli .. xkesah lar ! kalau dia sensitive sal ak mesti dia akn jage prsn ak an .. ak pon xkesah dia pentingkn kwn2 dia dr ak .. dr dulu lg .. kdg2 ak tpk , dah sedia ke ak nk hidop ngn dia.. dgn keadaan cmni .. pas2 if jd pape dia pertahankn ak ker .. or dia akn dga ckp org len .. tu y merunsingkn ak actually ..ak rse mcm nk smbg blaja ler .. ak da tnye kwn2 ak y da smbg tuu.. dyowng ckp ok jek.. lect tmpt tuu pon best .. hahahaha .. tgk er dlu cmne .. byk bnde kot ak kene wt b4 ak nk continue stdy ..  hehehehehe .

actually ak ok jek skunk ! :D

Thursday, August 2, 2012

berkahwinlah , hindari Fitnah !



Jika ditanya pandangan sebilangan masyarakat hari ini mengenai 'perkahwinan awal (muda)', pelbagai jawapan serta respons akan kita dapati. Dari jawapan-jawapan yang kita dapati juga kita dapat melihat pemikirannya dikuasai atau telah terdidik dengan sistem Islam ataupun tidak.
Ada yang berkata: "Zaman dah berubah!"
Kepada mereka ini baiklah dikatakan, kembalilah kepada al-Quran dan as-Sunnah. Zaman hari ini mengajar kita bersandarkan diri kepada tokoh-tokoh pemikir moden yang dilihat sebagai hebat dan disanjung tinggi oleh masyarakat. Hasilnya, kayu ukur yang telah ditetapkan adalah sejauh mana kejayaan seseorang dari sudut material (banyak harta, duit). Inilah yang dikatakan mentaliti yang telah dijajah sekian lama oleh golongan yang mengajak meninggalkan agama.
Kenapa materialistik semata-mata tidak boleh dijadikan ukuran?
Kita melihat dan sering mengeluh melihat ramainya pasangan yang bercerai. Punca utama yang dilihat sebenarnya adalah kerana kurangnya agama. Apabila ia jarang atau kurang mendengar ilmu agama, maka jiwanya gagal dibersihkan serta dibentuk. Ini adalah kerana pembentukan insan yang terbaik adalah melalui didikan agama. Suami atau isteri yang benar-benar memahami tanggungjawabnya sebagaimana garis panduan yang telah dibekalkan Al-Quran dan Sunnah, insya Allah akan dapat memandu pasangan tersebut mendapat kejayaan di dalam hubungan rumah tangganya. Saranan-saranan yang lain yang dianjurkan di dalam Al-Quran dan Sunnah seperti mengajak kepada bersabar serta nasihat menasihati turut membantu di dalam menjayakan hubungan tersebut.
Ini sekaligus menafikan dakwaaan sesetengah orang yang beranggapan kahwin muda akan menjadi punca penceraian awal! Bahkan orang yang lebih matang yang telah berkahwin lama akan tetapi jahil tentang agama akan lebih merosakkan institusi kekeluargaannya.
Telah disebut di dalam Al-Quran bahawa Allah SWT berfirman yang bermaksud:
"Dan sesungguhnya pada (diri) Rasulullah itu terdapat contoh teladan yang baik bagi kamu (iaitu) bagi orang yang sentiasa mengharapkan (rahmat) Allah dan (takut akan azab) hari Kiamat dan banyak mengingati Allah..." 
(Surah al-Ahzab ayat 21)
Allah SWT telah menyuruh kita agar mengikuti sunnah Rasulullah SAW. Rasulullah SAW juga turut menekankan betapa pentingnya menuruti sunnah baginda sebagaimana sabdanya yang bermaksud:
"Siapa yang benci dengan cara hidup (sunnah)-ku maka dia tidak termasuk golonganku." 
(Riwayat Bukhari dan Muslim)
Kedua dalil di atas secara tidak langsung berkait rapat dengan isu yang sedang dibincangkan ini. Ini kerana kahwin juga merupakan satu tuntutan agama yang sangat besar.

Kepentingan perkahwinan serta kelebihan kahwin awal
Kita mendengar ada yang beralasan: "Kahwin bukan semata-mata seksual!"
Kepada mereka ini dikatakan, benar memang ia bukan semata-mata seks, akan tetapi seks menjadi salah satu sebab dan intipati terbesar di dalam suatu perkahwinan. Bahkan kita juga boleh mengatakan di antara faktor perkahwinan yang berjaya adalah apabila kedua pasangan suami isteri mempunyai hubungan seksual yang harmoni.
Di antara hikmah serta kepentingan kahwin awal yang disebutkan di dalam hadis Rasulullah SAW. Baginda bersabda yang bermaksud:
"Hai para pemuda! Sesiapa di antara kamu yang sanggup memikul tanggungjawab berumah tangga, maka kahwinlah! Kerana perkahwinan itu dapat menundukkan mata dan kemaluan (dari dosa). Siapa yang belum sanggup, hendaklah dia puasa, kerana puasa itu dapat menundukkan nafsu berahi." 
(Riwayat Sahih Muslim)
Hadith pertama ini dengan jelas menyebut perkahwinan itu dapat menundukkan mata dan kemaluan dari dosa. Para ibu bapa yang menghalangi anaknya yang sudah bersedia untuk berkahwin hanyalah membuatkan anaknya berisiko untuk melakukan zina dan maksiat.
1). "Dari Umar al Khattab r.a., sesungguhnya telah berkata: "Kahwinkanlah anak-anak kamu apabila sampai baligh, janganlah kamu menanggung dosa-dosa mereka."
(Disebut oleh Ibnu Jauzi dalam Ahkam an Nisa)
2). "Dari Jabir r.a. katanya: "Rasulullah SAW pernah terlihat kepada seorang wanita, lalu baginda segera mendatangi isteri beliau Zainab yang sedang menyamak kulit, guna melepaskan rindunya. Sesudah itu baginda pergi menemui para sahabatnya, lalu baginda bersabda: "Sesungguhnya wanita itu datang dan pergi bagaikan syaitan. Maka bila kamu terlihat kepada wanita, datangilah isterimu, kerana yang demikian itu dapat mententeramkan gelojak hatimu." 
(Riwayat Sahih Muslim)
Hadith kedua ini pula membicarakan tentang fitrah manusia iaitu seorang lelaki yang apabila terlihat seorang wanita memungkin teransang nafsunya. Maka dia disarankan agar terus mendatangi isterinya. Di sini lah keindahan Islam, kerana Islam itu menyempurnakan fitrah. Bukanlah seperti pendapat sebilangan orang masa kini yang sentiasa berdalih menafikan naluri seksualnya sedangkan hatinya berkata sebaliknya. Kerana inilah juga digalakkan untuk berkahwin kerana jika tidak berkahwin, jalan bagaimanakah lagi untuk mententeramkan hati lelaki?
3). "Apabila seorang isteri tidur memisah dari ranjang suaminya, maka si isteri itu dikutuk malaikat sampai pagi." 
(Riwayat Imam Muslim)
4). "Demi Allah yang jiwaku di tanganNya, apabila seorang lelaki memanggil isterinya tidur ke ranjang, tetapi si isteri enggan, maka penduduk langit marah kepadanya sampai suaminya memaafkannya" 
(Hadis Sahih Muslim No. 1372 Jilid 3)
Hadith no. 3 dan 4 di atas menunjukkan bagaimana pentingnya kewajipan seorang isteri terhadap suaminya. Ini sekali lagi bukti bagaimana Islam itu mendidik umatnya dengan menyempurnakan fitrahnya sebagai seorang manusia. Apakah kita masih mahu berdolak dalik lagi mengenai bagaimana pentingnya hubungan seksual di dalam suatu perkahwinan?
Zina dan masyarakat
Sebilangan masyarakat yang mengutamakan adat dan tradisi dilihat meletakkan garis tertentu yang perlu dicapai oleh anak-anak mereka sebelum dibenarkan untuk mendirikan rumah tangga. Hasilnya kita melihat semakin lama semakin sukarnya untuk berkahwin serta umur berkahwin pada masa kini semakin lewat berbanding pada masa lampau.
Rata-rata beralasan agar ia tidak menyusahkan anak-anak mereka kelak. Golongan sebegini melihat kemudaratan pada masa hadapan sebagai satu musibah akan tetapi mereka masih boleh menerima pada masa ini jika anak mereka bercinta, keluar berdating dengan pasangannya, berpegangan tangan atau lebih dahsyat lagi jika anaknya sudah menjejaki ke lembah penzinaan. Kemungkaran sebeginilah sebenarnya satu musibah yang perlu dibendung terlebih dahulu. Soal rezekinya di masa hadapan serahkan kepada Allah SWT. Bahkan kita dianjurkan agar bantu-membantu dan bukanlah bermaksud lepas kahwin, "kau punya pasal. Jangan cari mak bapak dah!" dibudayakan. Konsep ini lah sebenarnya konsep yang salah.
Mungkin juga adanya ibu bapa yang mengatakan, "nak bercinta pun kami tak bagi!". Ketahuilah menghalangi diri anaknya untuk bercinta suatu benda yang boleh dikawalnya akan tetapi menghalangi hati anaknya yang mencintai seseorang bukanlah di dalam kawalannya. Perkara ini apabila ia sudah melarat boleh mengakibatkan perkara yang lebih dahsyat. Sebaiknya, rasa cinta anaknya itu diberi panduan sebaiknya agar ia tidak tersesat jalan serta terpedaya dengan tipu daya dunia dan syaitan.
Satu lagi hadith Nabi SAW yang bermaksud:
"Dari Ali r.a., sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda kepadanya: "..3 perkara jangan engkau tangguhkan, solat apabila tiba waktunya, mayat apabila telah sampai, bujang apabila ditemukan sekufunya" 
(Riwayat at-Tirmizi)
Ramai orang yang telah membincangkan halangan-halangan yang dihadapi oleh anak remaja yang ingin mendirikan rumah tangga. Rata-ratanya adalah kerana terlalu menjaga status keluarga yang menganggap jika kahwin awal akan menyebabkan tercemarnya maruah keluarga kerana anak tersebut mungkin dianggap telah rosak atau sebagainya. Akan tetapi, ingatlah jangan kerana terlalu menjaga perkara ini sehinggakan tanpa disedari anak-anak ini sudahpun melakukan kemaksiatan.

Adanya satu kajian yang dijalankan oleh sekumpulan pelajar dan pensyarah yang membuat survey aktiviti seksual di kalangan pelajar sekolah dan lokasinya adalah di sebuah negeri di Malaysia. Dan usah terkejut kerana kebanyakan yang mengakui sudah melakukan seks mengatakan mereka telah melakukannya sejak usia 15 tahun. Bahkan ada yang lebih awal lagi iaitu seawal 12-13 tahun. Bukankah ini suatu keadaan yang sangat menakutkan?
Buat para ibu bapa, saya tidak mahu membuatkan anda berasa curiga dengan anak anda. Akan tetapi permasalahan ini wajar diberi perhatian oleh ibu bapa. Komunikasi, keprihatinan serta hubungan yang baik dapat membantu hubungan anak dan ibu bapanya. Didikan agama seawal yang mungkin haruslah diterapkan kepada anak-anak dan kahwinkan lah segera apabila telah mencapai usianya agar mereka terhindar dari fitnah dunia.
to incik jantong !  read this ... hehe .. knp kite nk kwen awal ! hehehe... :D n hrp2 2014 impan kite akn tercapa !

Wednesday, July 18, 2012

Pols Dtg umaaa ..?

yuuhuuuu .. nk cte mlm td bangsal mak ak kene pecah msok ! hayooo... byk bende y ilg tuuu ... brg2 dy nk wt kepek sume kene amek .. xbole bla minyak msk pon dy rembat ... kcian mak ak ..penat dy bli ckt2..byk modal jgk nk kua an smle tuk nk bli blk brg2 tuuu ~ dugaan d bulan Syaaban !  huhu .. ptg bru pasan tong gas ilang,, then bru pasan bnde2 len .. cek pnye cek.. byk gile hilang ... kuang hajo btol org y curik tuuu ~ kalau bangsal mak ak pon dy brani pecah apatah lg rumah ! haiyoo.. tkot jgk duk umh skunk ni .. suspek da taw spe cme bukti xde lg.. tgu bukti ade bru bole tgkp ! bak kate mak ak bia dy.. mkn wet hsil haram.. mak ak xhalal an .. bio tergolek dlm laut tuuu ~ hehee... mrh btol mak ak .. bijak org y mencuri.. mencuri xikot darat tp kot laut... hebat an ... pencuri2 ! kalau ak dpt kaw ak tunjal2 pale ko .. haha ... mlm ni stnby sbb tkot dy dtg blik.. hew ! ok lar nk bz body kat abg polish tuu.. hahaha...

BoBOy n GeGUrL JaLAn .. ;)

Assalamualaikum ! hehehehe .. haritu ckp nk uplod gmbo mase g melake gn si jantong ... so arini ak uplod utk kenangan ak bersame si dia ... hehehe .. seronok sgt2 mase tuu ~ jom kite uplod ! haa ..

ni mase bru smpi kat zo0 ..



ok time ni xsda dyowng capture ..
mybe time ni nadia nk capture gmbr si nas , tmsok lak gmbo kiteorg !

sweet an .. alolo ... ;)


ape y kiteorg wt blkg pkok tuuu ~



miciu mr jantong !





ok! ni btol2 candit ! xsda lgsg ..

LoVe Bird Like Us


ok ! name nk same pas2 slh pgl kdg2 .. haha...
pape jela korg n taw.. ade2 jee...



ngeeee !

ok! ni nadia .. gf nas .. cun an ..

nadia berani nk pgg burung tuu tp ak xberani !
en.jantong pon ckp muke senyum pkse ! hehe
tkot ler bang ! heeee..


peace ! the best moment from us !

Azirah & Anas ..
Double A !!


menuju ke gerbang teeet !

amboi sukenye dy ! haha..pas2 ce tgk burung kakak tua blkg tu wtpe..
hehehehehe ...



tapir n sbnrnye nk cr org tuk urus an dy .. xterurus da... kciannn.

the cutest couple ..
nnt kte g jenjalan lg.. hehehe..


Thursday, July 12, 2012

Assalamualaikum ! haha .. hangen rajin ak dtg tuk mengupdate diary kesayangan ak ni .. haha.. untung lar arini ak rjin .. haha..untung sume xde y rugi .. kih3.. ak rse dlm blog ak ni mcm byk perihal cinta ak jek ! haha... xsuke nk tgk blog ak ..? ade ak kisah ... xyah lar bce lau xske an .. ak xmintak pon korg bce.. ak buat tuk kenangan ak snirik ! haha ... yeaay ! ok .. mybe dlm blog nmpk ak btol2 sayang my incik jantong .. seriously ak mmg sayang giler ngn dy .. giler pn xcmni.. hahaha...mule tuu xdela tahap cintan sgt ngn mamat sorg ni lg2 dy pnh wt hal ngn ak  .. tp lelame bile dy btol2 tunjuk y dy bersungguh nk ngn ak .. ak mule trime dy ckt demi ckt... yaawww ! mybe xkenal maka xcinta .. haha.. dulu ak tkot nk terlalu mengharap pade si dia tp skunk xlg... hehe.. mengharap sgt xdela tp keyakinan tu ade ~ pengalaman bercnte y lalu wt ak more realize bout relationship ... skunk ak more tolerance with hm .. dy taw ape ak xske n ak taw ape y dia xske .. mybe ngn y lame ak kuat cemburu skunk da kureng da... kalau dulu ak lbh suke org ikot rentak pale ak but now kiteorg same2 ikot rentak pale antare 1 same len .. hehehe.. pas2 kalau dulu ak ade byk sangsi now da xde da.. tu sume hasil incik jantong  tuk menyakin an ak dy bkn mcmtu .. alhamdullillah ! skunk ak rse ak lebih selesa ngn dy .. n the best part is ak rse ak jmp prince charming ak .. ak nmpk dy mampu utk jd lelaki yang bertanggungjawab .. dy jgk mampu tuk jd seorg suami n ayah pade ank2 ak nnt .. kdg2 bile ak alpa atau xingt suruhan y atas dy y tlg ingt an ak ... ble dy bersame family ak .. ak nmpk dy bole bwk diri dlm suasana ape pon.. tu y ak bersyukur dpt kenal lelaki cm dia .. one day tu pnh ak cite sal ex ak  kat my mom ... end of the story my mom said , " anas tu lg better dr y dlu .. " xyah lar y lame tuu lg ~ y lame tuu xgune .. haha .. ok knp my mom said like that , sbb my mom taw sume perihal ank2nye bercinte.. start ak kenal smpi ak ptus .. my mom taw  .. haha ...  nmpknye pilihan y ni parent ak suke .. y len xske ak pedulik hape.. restu tu ade pade ibubapa.. lau ade restu , ak xplu nk toleh kebelakang tuk mendengar rungutan org y xske dia ..
ade ak kesah !   apepon hopely sgt taun dpn jd ... my mom nk wt sesame mase mjls kwen k.ngah ak .. tp ak n anas xmo bwt time tuu .. segan rmai sgt family ... lau bole ak nk mjlis ak tu ckop sekadar org2 terdekat .. xplu ramai2... maluuuu ~ hahaha ..  doa2 an ler relaton kiteorg smpi ke jinjang pelamin ... hehehe...


# thnx to my abi coz jge ami sepanjang hbgn ni ...n thnx gak da melayan kerenah gile ami y kdg2 org len pon pening nk phm.. hahaha...

Monday, July 9, 2012

Assalamualaikum ! petang2 y bosan ni ak amek kpstn nk update blog ! ikot an nk jengah blog pon mls da.. ala tian2 ucuk diary ni yek .. hehe...  pape pon ak sayang diary canggih ak ni.. hahaha... kalau xkerana diary canggih ni , ak xdpt nk luah an something y akn jd kenangan terindah dlm idop ak n akn dtg utk ank2 ak .. agk2 ade lg ke blog ni .. hahaha... ade tp mesti lg advance .! hehe..

ok nk cecite ckt ni..! hehe... semalam hepy sgt2 n berterime kasih sgt2 pade encik jantong saye .. tQ so Much Dear aby daddy ! sbb da bwk cik Hati awk ni jenjalan kat Melaka ! n the best part is dy taw ak suke tgk binatang .. so agenda kiteorg smlm mestila g zOo Melaka bersame2 encik Nasrullah & cik Nadia .. eh bru pasan name dpn dyowng same ! haha... actually nas ngn gf dy tuu same poly ngn encik jantong ! so dyong pnye hbgn da lame dr kiteorg ... pape pon thnx korg2 .. sbb jenjalan sesame... hehehe ..  rse da lame sgt xg zOo Melaka .. last mse umo bpe nth .. tme kecik2 .. hehe .. <3 ..


then semalam jgk bufday kakak encik Jantong ! HEPPY BESDAY KAT ALIFAH SALWA ! haha .. dlm kete encik Jantong gtaw " ney ! harini besday kak ipah " .. ak pon tros amek fon n msg ckp HB .. msg2 ckt pas2 xmsg da .. sbbnye ak ckp xnk kco dy nga wat keje .. hehe .. len kali kite msg ag k akak ! .. smlm pon eyra bz jgk .. sbb tu lmbt reply msg akak.. ceccowie ! :)

full with lub yesterday ! ok nk uplod gmbo tp xbole sbb gmbo tu pade enck nas ! kene tgu en Jantong amek bru bole uplod n tgk !! huhu .. mase kat tasik nek bnde kayoh2 tu.. ala ape name ak lupe... then masse kat tgh2 tasik tuuu saje merajuk ngn dy .. then dy ckp nak d jerit ke ckp I LOVE U ! ok sayang ! xyah ckp pon saye da taw ! hehe .. the moment pling ak suke ! he said  " ney suke nk kwen ngn d  " .. haha .. ngn muke kerek2 ckt , ak pon ckp  uhm .... MESTI la SUKE sayang ! haha .. gatal an ... haha .. taun dpn enck Jantong ckp kite ikat ! wOw ! tQ Sayang !


#nk request encik Jantong bole x .. bole x lau nk melamar tu nk nek bot tuu lg ! hehehe ... seronok ddk kat tgh2 tasik tuuuuu ! bole eh .. nk lg cm slm! <3 ..

picture nnt ak uplod!

 one name but lot of meaning for me !
one name but full with lub for me  !
tQ deaR ANAZ !

Thursday, June 28, 2012

taun lpas xdpt smbut ngn my jantong but this years ak dpt smbut ngn dy .. thnx my lobely doply... hehehe... tq so much... thnx da melayan ney utk 1 ari plih brg... sory wt d rse penat nk shopng ngn ney .. actually ney xske bershoping sbb xske nk kene plih brg time tuuu~ hehehe... cecowie sayang ...
and the best part is kite smbt sesame ngn my family n sume org gembire.. sronok tgk tu sume... xpela mengarut byk2 pon xbest gak .. thnx again dear jantong ...<3<3<3 .. lub u so much dear ....